INGRIJIREA PIELII ATOPICE

Atopia este hipersensibilitatea pielii si mucoaselor la factorii de mediu, asociata cu o productie crescuta de anticorpi IgE (imunoglobuline produse de organismul uman, care sunt implicate in reactiile alergice) in sange si reactivitate farmacologica alterata. Dermatita atopica este expresia cutanata a atopiei (alaturi de rinita alergica si astmul bronsic). Peste 6,3% din cazurile de dermatita atopica s-au inregistrat la copii.

Printre factorii care favorizeaza declansarea dermatitei atopice sunt:

  •  temperaturile extreme (in special cele scazute), umiditatea scazuta;
  • iritantii topici (sapunurile, cremele, lotiunile, solventii, degresantii, detergentii);
  • hainele din materiale sintetice, din lana, prea groase si calduroase;
  • efortul fizic, transpiratia;
  • factorii alimentari (laptele, ciocolata, nucile, alunele, pestele, carnea de porc, colorantii, conservantii, aditivii) si alergenii (praf, polen, peri de animale);
  • stresul, factorii infectiosi (stafilococul auriu, pitirosporum etc.) si factorii hormonali.
atopic

Pielea atopica este uscata, insotita de prurit. Apar eczeme situate aproape simetric, in pliuri sau alte zone de frictiune. Tegumentul in aceste zone este uscat, aspru, eritematos, cu pete albe neregulate, fisurat, asociat cu o senzatie de disconfort, prurit si usturime.

Tratamentul consta in evitarea factorilor agravanti sau declansatori (infectiile, stresul, expunerea la alergeni, cresterea temperaturii ambiante, transpiratia si iritantii de contact) si in ingrijirea continua a pielii atopice cu produse dermatocosmetice adecvate, atat produse de spalare (sapunuri, geluri de dus etc.), cat si emoliente si hidratante topice pentru ameliorarea uscaciunii. Emolientele si produsele hidratante mentin catifelarea pielii si functia de bariera cutanata la parametrii normali, ajutand terapia medicamentoasa si intretinand sanatatea pielii.

Emolientele sunt produse cosmetice care, aplicate local, reduc semnele si simptomele pielii uscate. Strategia produselor cosmetice moderne emoliente si hidratante consta in cresterea capacitatii stratului superficial al pielii de a retine apa prin aplicarea externa a unui amestec de agenti higroscopici (ex. uree, acid lactic, etc.), in combinatie cu agenti grasi, insolubili in apa, care sa impiedice evaporarea apei de la suprafata pielii. Pe langa eficienta, aceste produse trebuie sa aiba tolerabilitate maxima, sa nu contina parfum, conservanti (tip parabeni, coloranti, substante cu potential iritant/alergenic), sa intre rapid in piele si sa aiba o consistenta fina si placuta la aplicare.